Imprimeix
PDF
jul.
07

El tractament informatiu de la immigració

GREC va assistir ahir a la presentació del "Manual d'apropament als mitjans", una publicació elaborada per la Mesa per la Diversitat en l'Audiovisual i la Comissió de Periodisme Solidari de Girona impulsada per la Coordinadora d'ONG Solidàries de Girona (de la qual som membres). Aquesta guia parla de la immigració i el tractament informatiu que se'n fa.

A banda de presentar aquesta publicació -una guia perquè les persones i els col·lectius d'immigrants puguin esdevenir els protagonistes i gestors de les seves informacions i de les notícies que generen- es va obrir un debat entre els assistents sobre què és i què no és noticiable de l'àmbit immigració, i es va fer una anàlisi d'algunes capçaleres catalanes per veure quin tractament s'està fent de la immigració als mitjans de comunicació.

Algunes de les idees recollides durant les intervencions i que es poden fer extensives al nostre dia a dia són les següents:

  • El 50 per cent de les notícies que apareixen relacionades amb immigració són dolentes, relacionades amb l'àmbit judicial i policial.
  • L'agenda de contactes dels mitjans hauria de ser més diversa, ja que només el 2 per cent de les notícies són protagonitzades pels immigrants, i tenir més rigor. Potser seria bo sortir més sovint al carrer, una actitud que en l'era d'internet comença a escassejar. A més a més, no està normalitzada l'aparició del col·lectiu immigrant als debats, a les sèries de televisió... O, fins i tot, per què no hi ha professionals de la comunicació d'origen immigrant treballant a les redaccions? Tot això milloraria el joc democràtic.
  • El 15 per cent de la societat catalana està formada per immigració recent.
  • L'agenda política s'ha relaxat en el tractament de la immigració, amb l'aparició de més comportaments xenòfobs.


Comparteix aixó a les teves xarxes socials
Del.icio.us! Google! Live! Facebook! MySpace! TwitThis Joomla Free PHP