LA VOSTRA

XARXAVoleu publicar a la Mediatk?
TRENCA'T

EL CAP
NOTÍCIES
RECURSOSBiblioteca virtual
Jocs
Altres materials
Imprimeix
PDF
oct.
16

Està de moda la interculturalitat?

En un món cada cop més globalitzat, la interculturalitat és una de les tendències més evidents. Moviments migratoris en busca d’una millor qualitat de vida, una nova feina, formació o simplement, per veure món, són algunes de les raons que fan que cada cop més persones canviïn el seu país de residència. Moda o nova tendència? I tu, què en penses?

Tot i que sempre hi ha hagut moviments migratoris i diversitat cultural al nostre país, darrerament la globalització ha accentuat aquest fet encara més. Gent que ve en busca d’una nova feina, una millor qualitat de vida, per estudiar o aprendre.

Tot un ampli ventall d’objectius i il·lusions que fan que cada dia la multiculturalitat esdevingui un fenomen cada cop més evident, i que ompli el nostre vocabulari amb noves paraules: diversitat cultural, identitat, diàleg, convivència, interculturalitat...

Però realment els tenim ben interioritzats o es tracta només d’una nova moda social?

Multicultural no és igual a intercultural

En major o menor grau, sempre hi ha gent de tot arreu a una societat, fet que la fa multicultural: és a dir, on diverses cultures coexisteixen, però no sempre conviuen. Però la interculturalitat només es dóna quan hi ha diàleg entre cultures diferents, barrejant-se i compartint valors i costums.

Aquest seria l’estat ideal. Però moltes vegades costa molt arribar-hi, ja que sovint sorgeixen conflictes de convivència com el racisme i la xenofòbia.

És aquí on els agents socials i les entitats civils fan una veritable tasca de protecció, acolliment i integració dels nouvinguts, en la majoria dels casos persones amb pocs recursos.

També s’implementen polítiques integradores des dels governs i les administracions, treballant per l’acollida, la participació, l’emancipació, la formació i l’acomodació, també dels joves. I fins i tot la UNESCO va declarar la diversitat cultural patrimoni comú de la humanitat l’any 2005.

 

Més informació: Projectes GREC que treballen la interculturalitat

Font: Butlletí JOVE.CAT, núm. 143
Comparteix aixó a les teves xarxes socials
Del.icio.us! Google! Live! Facebook! MySpace! TwitThis Joomla Free PHP